Når digital kunst bliver ubegrænset oplevelse

På et tidspunkt mistede jeg mig selv i de interaktive rum og audiovisuelle verdener i teamLab, da jeg besøgte det nyåbnede museum for det digitale japanske kunstnerkollektive teamLab for første gang i slutningen af ​​august 2018. Det noget besværlige eventyrrum “MORI Building DIGITAL ART MUSEUM – teamLab Borderless” blev lanceret i Tokyos Odaiba-distrikt i forsommeren og har udviklet sig til en besøgende-sensation, ikke mindst gennem forskellige korte videoer, der gjorde runderne på Facebook og Instagram.

Ken Kato er ansvarlig for kommunikationen af ​​DIGITAL ART MUSEUM. Han fører mig gennem mørke korridorer, grene vises svagt foran os. Og det bliver hurtigt klart, at teamLabs Museum er en holistisk oplevelse, der bringer det, som de digitale tryllekunstnere har tryllet frem i de senere år som begivenheder for tokyotropen i de institutionaliserede rammer for et museum.

Img 9333
Lige midt i audiovisuelle verdener: BEGRUNDT forfatter Björn Eichstädt (Billede: Björn Eichstädt)

Digitale sommerfugle og larver på deres bukser

Selv den første installation viser, at udtrykket “museum” giver en ret unøjagtig idé om, hvad der sker her. Eventpace ville sandsynligvis være det bedre udtryk. Eller hjemmehavn til arbejdet med planetens mest spændende digitale kollektiv – for at sige det kortfattet. Sommerfugle flagrer over væggene, kryds skærme og lander på min skjorte. Digitale sommerfugle, husk at du gennemsøger mine bukseben som larver.

udstilling

“Grænsefri”, mottoet for udstillingen, museet, mottoholdetLabs er allestedsnærværende – og de følgende rum vil bringe det til live. Sommerfugle bliver til blomster, der smitter over gulvet og væggene, og engagerer tilskuerne i kunsten. Hvis du stryger din hånd over blomsterne på væggen, ser du blomsterne snyde sig og skifter. ”Da jeg så Mona Lisa i Paris, var den lukket i kuglesikkert glas,” siger Ken Kato. “TeamLabs digitale kunst kan ikke slides, og når publikum rører ved den og transformerer den, er den transformeret, men ikke ødelagt.” Dette er en helt ny slags tilgængelig kunst muligt. “

  • Img 9315
  • Img 9323
  • Img 9327
  • Img 9343


Fantastisk kunst for alle

Klein startede teamLab for mange år siden. Og gennem årene har han fået et ry i Japan som en førende digital begivenhedsfirma, som et kunstkollektiv, som et digitalt bureau. Hvad nøjagtigt teamLab er, det er svært at tro. Afhængig af hvem der ser på hende, ser noget andet. Disciplinerne smelter sammen. Kunst og handel går hånd i hånd på teamLab. De er elsket af de intellektuelle – og af den store skare. “Ja, denne grænseløshed er central for identiteten af ​​teamLab,” siger Ken Kato, når jeg nærmer sig ham på denne allround sideåbner i gruppen.

Og da teamLabs identitet er det centrale designelement i museet, stopper det hele naturligvis ikke ved en sløring af rum, kunst og tilskuere. Jo dybere du dykker ned i “MORI Building DIGITAL ART MUSEUM – teamLab Borderless”, jo mere ubegrænset bliver oplevelsen. Et landskab af bjerge og dale ligger foran mig. Vandfald nedbringer søjler i rummet og samles i søer. Børn sidder på kanten af ​​landskabet og bruger farveblyanter til at male krokodiller på store ark papir – skanne dem og frigive dem som animerede væsener i det digitale landskab. Jubler og peger. Hvis fantasien frigives i virkelige rum, er det faktisk helt “Borderless”.

De smukkeste indtryk er her i følgende videoer:

Nul, en og derefter den store vidunder

Og så fortsætter det, dybere og dybere ind i den digitale hjerne af teamLab. Her kan der bruges timer, sandsynligvis dage. Det handler om hjørner gennem mørke korridorer ind i lyset. Fremskrivninger og interaktioner, reelle objekter, der kan bruges til at manipulere det digitale. Børn løber, gamle mennesker forbliver åben mund. Og alt smelter sammen. Hvis der skulle være noget som en digital utopi: dette kan være hende. Fra en og nul fremkalder teamLab stor forbløffelse og endnu større følelser.

I slutningen går det gennem mørke korridorer, ud til lys, bygningerne i Odaiba i Tokyo. Ken Kato siger farvel. Jeg kommer tilbage, det er helt sikkert. For hvad teamLab tilbyder i deres museum er ikke af denne verden. Måske næste gang selv i Europa. For her spreder det ubegrænsede kollektive sig igen og igen.

Hvis du gerne vil opleve teamLabs-kunst og ikke ønsker at rejse til Japan med det samme: udstillingen “Massless” finder i øjeblikket sted i Helsinki, hvor der vises uddrag fra “Borderless” i Nordeuropa.

Björn Eichstädt (43) er administrerende partner for kommunikationsbureauet Storymaker. Agenturet fokuserer på at støtte teknologidrevne virksomheder inden for PR, digital kommunikation og indholdsudvikling. Derudover er Storymaker aktiv i Østasien med fokus på Kina og Japan.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *