Appel fra internetfilosoffer: Vi er nødt til at revurdere sociale medier

Når verden ændrer sig, skal filosoffer arbejde. Deres opgave: At tænke over værdier, forudse udviklingen og placere dem i konteksten og se, hvordan det nye og det gamle passer sammen. Det er det samme med digitalisering. Den kontekst, som mennesket har bevæget sig indtil videre, ændrer sig. “Der er store ændringer i systemet,” bemærker Dirk Jehmlich, administrerende partner hos strategibureauet forskellige. Søgningen efter mening kommer i fokus. Hvordan opnår vi lykke og tilfredshed i den digitale verden?

Sociale medier skaber netværk og sammenligning

At 2018-emnet er mere i fokus end nogensinde har at gøre med teknologier som kunstig intelligens og platforme: I sociale medier ser Jehmlich et “enormt værktøj”. Det faktum, at pludselig alle er sammenkoblet, ændrer samfundet sig. For godt, fordi netværket i sig selv er ønskeligt – men også til det værre: Alle kan pludselig sammenligne med alle. Dette skaber meget plads til fantasi og misundelse. Og for følelsen: Alle har det godt, bare ikke mig. Som undersøgelser viser, er dette en årsag til utilfredshed og depression.

At forklare fænomenet er filosofens arbejde. ”Vi scanner konstant vores miljø og prøver at finde ud af, hvordan mennesker i vores peer-miljø opfatter os. Derefter justerer vi vores opførsel, validerer vores roller og går videre, ”forklarer Christopher Topp. Seniorkonsulenten på strategiagenturet er en studeret filosof. Dens opgave er at finde strategisk langsigtede løsninger på digitaliseringsspørgsmålene. Topp ser behovet for sammenligning som normal menneskelig adfærd, der har taget Facebook og Instagram til et nyt niveau: en brugers peer-grupper er ikke længere begrænset til deres umiddelbare miljø – de er overalt. Alle sammenligner hinanden via sociale netværk, også dem, som du normalt aldrig ville komme i kontakt med – for eksempel millionærer. ”I stedet for at måle os selv med mennesker i vores umiddelbare miljø, der er et trin højere end os, er det ofte to eller flere trin på sociale netværk.” Det trækker ned. Filosofen ser dette som et alarmsignal til revurdering af sociale medier. Det kræver også leverandører og virksomheder.

udstilling

Problemet: Influencere og venskabskult får grænser til at blive uskarpe

I reklamer har forbrugere lært, at de har at gøre med en illusorisk verden, der ikke korrelerer med livets virkelighed. Derfor kan de let skelne sig fra farverige pletter med glade familier. Udfordringen med at adskille sig fra sociale medier er større. Det grundlæggende problem: mærker, der adresserer deres tilhængere, de ringer til venner. Denne kult af venskab, som Topp kalder det, dyrkes også af påvirkere. Gennem denne formodede nærhed kan brugeren ikke længere tegne en klar grænse. “Hvad der er klart i tv-reklamer slører på sociale medier.”

Især omtales Instagram af den forskellige administrerende direktør Jehmlich som den største showportal – og dermed også som den uheldige person. Smukke billeder foregive som den perfekte livsstil. Ofte præsenteret af påvirkere, der bliver opgraderet fra mærker. Et urimeligt sammenligningsspil, der ikke kan vindes. Derudover mangler den dialogiske dybde for at sætte fantasibillederne i det rigtige lys.

Filosofernes opgave er imidlertid ikke kun at kritisere misbrug, men også at finde løsninger. “Sociale medier kan ikke forbydes,” siger Topp. ”Men det kunne lykkes at vende de negative virkninger.” Hvordan fungerer det?

Dirk Jehmlich Christopher Topp Diffferent
Dirk Jehmlich og Christopher Topp (Foto: diffferent)

Hvad brugeren kan gøre

Brugeren af ​​sociale medier skal overveje sine værdier og være forbundet med rigtige venner på Facebook: ”Mennesker, han kender i det virkelige liv, og som har mening for dig.” Så har sociale medier en positiv oplevelse. Jehmlich påpeger over for WhatsApp: ”Der er dannet mange familiegrupper der. Bedstemoren holder øje med, når børnebørnene vokser op. Det skaber en forbindelse. “Selv det at have kontakt med folk, du kender, men sjældent ser, er en god oplevelse med sociale medier. ”Det er meget positivt at dele rigtige øjeblikke med en rigtig vennekreds.” I stedet for blot en pralende ”Hurra, se hvor godt jeg har det lige nu”, skabes ægte dialog.

Hvad sociale medier platforme skal gøre

Som årsag til katastrofen er platforme som Facebook og Instagram selv ansvarlige. De aspekter, der gør en ulykkelig, skal være på dagsordenen. For eksempel kunne Instagram skabe et tidligt advarselssystem, der sporer op og appellerer til ulykke blandt sine brugere. “Enhver, der poster billeder i sort / hvid, er ofte melankolsk,” siger Topp. Hvis dette opdages tidligt, kan brugeren hjælpes. Jehmlich og Topp svækker tråden yderligere: I sådanne tilfælde kan samarbejde med for eksempel klinikker være nyttigt. Dette ville også straks finde en ny forretningsmodel: Instagram kunne således udvikle sig fra årsagen til ulykken for at hjælpe service mod ulykke.

Hvad mærker kan gøre

Mærker spiller deres del i misundelse ved at udstyre påvirkere med rejser og produkter, vise dem i smukke omgivelser og genopbygge deres liv. Således bliver de medhjælpere til den digitale ulykke. ”Hver brandejer skal spørge sig selv: Vil jeg aktivere mine fans med misundelse – eller vil jeg gøre dem glade og formidle værdier?” Brand management bliver bæredygtig. Dem, der klarer sig hidtil, ifølge Jehmlich, er firmaet Patagonia, der lærer etiske værdier og opretholder et stærkt, seriøst samfund. Ligesom Airbnb: Boligmægleren har et konkret tema med et formål, som samfundet drejer sig omkring. Selv et lukket udseende med få tilhængere ville være en mulighed for at opbygge bæredygtige samfund. “Ligesom forbrugere og producenter nu er opmærksomme på økologiske fødevarer, har vi brug for bæredygtighed i brandkommunikation,” siger Jehmlich.

Især under den digitale transformation handler det om aktivt at tænke sammen og beskytte os og andre – det er, hvad Topp og Jehmlich kræver. “Tendenser kommer og går – men tilfredshed og lykke skal altid være i fokus for opmærksomhed.”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *