Sådan gør du: Multimedielisten

Alle vil have “snefald”. Siden denne legendariske multimediehistorie blev offentliggjort i The New York Times i december 2012, betragtes den som indbegrebet af, hvordan og hvad man skal fortælle på nettet. Og endnu mere: det gør forskellen mellem de former for repræsentation, der simpelthen overføres fra den analoge verden til den digitale. Du kan skrive tekster på papir såvel som på nettet. “Snefald” men kører kun der.

Ikke desto mindre ender velmente multimedieprojekter altid med skuffelse. De var gået i så meget besvær og kastede alt ind, som kun fungerer: videoer, audios, animationer.
Så hvis multimedie er overvurderet, er “Snowfall” og dens efterfølgere blot showcases, som i virkeligheden ingen har brug for?

Det er vrøvl. Ikke desto mindre er der et par kriterier, som det er let at kontrollere, om en historie nogensinde kan fortælles multimedia. Den gode ting er, at de ikke kun kan bruges til et stort multimediebrik. De er også nyttige til spørgsmålet om, hvordan man bedst kan fortælle et emne på tværs af platforme – hvilket er blevet så populært at “tænke på emnet”.

udstilling

Du er måske også interesseret i dette: Sådan: Audio i teksten

Den mest almindelige fejl: stæd behandling

Multimedia, det er det med video og lyd, ikke? Ja, dybest set. Man begår imidlertid en stor fejltagelse, hvis man mener, at god multimediefortælling er kendetegnet ved den hyppige brug af multimedieelementer.

Lille eksempel: video. Alle synes video er stor, hvad enten det drejer sig om den store historie eller i de små sociale netværk. Så kom på tjeklisten: videoer, absolut! I nogle tilfælde stilles det vigtige spørgsmål imidlertid ikke på forhånd:

Er emnet overhovedet visuelt stærkt?

Grundlæggende: Du kan fortælle enhver historie med bevægende billede uden undtagelse hver. Generationer af tv-redaktører kan dog også smerteligt rapportere såkaldte “sektionsbilleder”. Billeder, der er iscenesat for at bygge bro over et hul. Gabet opstår normalt, fordi der ikke er nogen “rigtige” optagelser for en bestemt scene.

Du kan ikke ignorere det på tv. Imidlertid tvinger ingen os os til at fortælle noget i videoen. Hvis der ikke er et godt bevægende billede, tager vi bare noget andet. Ideelt set, hvad der måske er bedst for denne ene sekvens.
Dette spørgsmål om billedstyrke kan (og skal) udvides til at omfatte alle mulige former for repræsentation. Så for eksempel:

Er emnet “audiostark”?

Er det “stærk tekst”?

I stedet for at tage fortællingens vandingskande anbefales det at bruge disse kriterier til at indlede en slags udelukkelsesprocedure og derefter fastlægge en placering: Hvad er især velegnet til mit emne, hvad ikke? Og selvfølgelig skal du være ærlig overfor dig selv: hvad er jeg i stand til at gøre?

Dette er et enkelt, men også meget effektivt værktøj til at få en struktur i multimedie-tilbudet (over). Struktur hjælper altid, uanset om du som producent af indhold eller den efterfølgende bruger.

Og ja, du kan lægge noget i et Excel-regneark eller en anden listeform. Man kan registrere i en optælling, hvilke elementer der er for hvad, hvordan man får dem, der kommer som en kilde eller o-ton giver. Dette lyder måske lidt som en officiel gestus for os kreative mennesker, men det hjælper enormt. Især da en sådan scripting ofte har den behagelige bivirkning, at man visualiserer de bedste muligheder. Hvis et felt forbliver stort set tomt, er der ikke lang debat om, hvad du bedre ikke for meget planlægning.

Jakubetz anbefaler

Multimedia er en god ting. Ikke desto mindre bør du aldrig gøre multimedia for dig selv. Jeg tænker ofte på at tænke, at jeg gerne vil sammensætte en multimediepakke til emner. Men når jeg bruger min egen tjekliste som benchmark, oplever jeg ofte, hvordan multimediemulighederne reduceres af dem selv. Især da enhver form for præsentation i et emne virkelig skal have sin egen funktion. Intet er værre end afskedigelse. Hvis du fortæller næsten den samme historie i videoen som i teksten, hjælper det ikke nogen.

For mig er et simpelt spørgsmål nu blevet det vigtigste kriterium: Hvad får brugeren, når han får en video, en lyd, en animation fra mig? Hvis jeg ikke kan finde et indlysende svar på det, er ideen straks forbi.

Du er måske også interesseret i dette: Sådan: Scrollytelling

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *