Kunstig intelligens har brug for kreativ intelligens

I lyset af den hurtige udvikling inden for kunstig intelligens ser menneskelige medarbejdere ud til at have dårlige kort i fremtiden. Jo mere de prøver at konkurrere med AI på niveau med rent rationelle, gentagne og operationelle aktiviteter, jo før vil de blive overflødige på grund af maskinernes overlegenhed.

For virksomheder, der ignorerer denne forudsigelige udvikling eller med vilje tvinger dem til at lægge pres på deres ansatte, vil vanskelige tider gå op. Fordi en rivalisering mellem maskiner og mennesker kun fører til frustration, fratræden og tab af produktivitet. En fare, som mange eksperter og teknologiske greats for nylig har advaret om – især Tesla-chef Elon Musk og Google-chefingeniør Ray Kurzweil.

Også interessant: kunstig intelligens som en udfordring for ledere

Maskiner vil aldrig være så kreative som mennesker

For at få succes i fremtiden er virksomheder og deres ansatte nødt til at gå i gang med en ny, komplementær vej. Det er vigtigt at fokusere på færdigheder, som computere ikke eller ikke behersker godt nok. Disse inkluderer kompetencer, der indtil for nylig ofte er blevet latterliggjort eller endda uønskede i de fleste virksomheder: empati, nysgerrighed, lidenskab og kreativitet.

udstilling

Det sidstnævnte i fremtidens arbejdsverden vil være det uovervindelige unikke salgsproposition for mennesker. Intelligente maskiner og algoritmer tæller altid hurtigere end vi gør – men de vil aldrig være så kreative. I vores kreativitet spirer imidlertid alt det innovationspotentiale, der muliggør udvikling og fremskridt i første omgang. Succes i fremtiden vil derfor i vid udstrækning afhænge af, hvor godt vi lykkes med at supplere den “high-tech”, der allerede bestemmer vores hverdag med “high-touch”.

Kreative sind ønsket

I fremtiden har organisationer brug for medarbejdere med karakteristiske designfærdigheder. Medarbejdere, der sætter spørgsmålstegn ved status quo, genkender uopdaget potentiale, netværk mennesker og maskiner og udvikler ekstraordinære ideer.

Kunstig intelligens i alle dens forskellige former og former kan ikke engang begynde at påtage sig disse komplekse menneskelige opgaver i dag. Uden kreative mennesker, der ved, hvordan man bruger dem med omhu, er digitale assistenter, chatbots eller kooperative robotter helt ubrugelige. Virksomheder rådes derfor godt til at give deres medarbejderes “kreative intelligens” høj prioritet og fremme dem på en målrettet måde.

Frem for alt skal der ændres noget på virksomhedernes ledelsesniveauer for at få succes. Fordi med en medarbejderledelse fra den industrielle tidsalder, der er beregnet til effektivitet, forebyggelse af fejl og afdelingsmæssig tænkning, kan der ikke oprettes nogen rammebetingelser for kreativt arbejde.

Det er tid til en ny ledelsesstil, der fokuserer på leg, kreativitet og empati. På World Economic Forum 2018 i Davos krævede Jack Ma, grundlægger af verdens største handelsplatform Alibaba, endda, at hele vores uddannelsessystem var rettet mod netop disse kunstneriske og kreative evner. Ellers får vi store problemer i fremtiden, siger Ma.

Kunstig intelligens vil ikke erstatte mennesket

Det vil dog vare nogen tid, før en ny generation af kreative lærlinger og studerende oversvømmer virksomheden. Indtil da er virksomhederne selv ansvarlige for at optimere deres medarbejders kreative intelligens. De opnår dette ved at skabe et åbent og eventyrligt miljø, hvor medarbejderne finder de bedst mulige løsninger for deres kolleger og kunder.

Kunstig intelligens vil ikke erstatte mennesket, men lindre og støtte ham. Dette bekræftes af en undersøgelse foretaget af markedsundersøgelsesinstituttet Gartner. Det estimerer, at inden 2020 vil kunstig intelligens skabe 2,3 millioner nye job over hele verden.

Frygten for, at kunstig-intelligente kolleger snart vil fortrænge mennesker, er derfor fuldstændig ubegrundet. Det kan snarere antages, at medarbejdere og maskiner vil arbejde tættere sammen i den nærmeste fremtid. Derfor vil det største potentiale udvikles af virksomheder, der har forstået dette meget godt og fungerer efter formlen “kunstig intelligens (AI) x kreativ intelligens (AI) = mere succes”!

Også interessant: Forbannelse og velsignelse: Hvad vi kan forvente af kunstig intelligens

Om forfatteren: Jens Möller er en innovationscoach, forfatter og taler. Det opfordrer folk og virksomheder til at genkende, udvikle og med succes bruge deres kreative potentiale.

Nyhedsbrev & Messenger

Altid ajour med alle emner i det digitale liv med LEAD Newsletter og LEAD Tech Newsletter. Uanset om det er professionelt eller privat. I din indbakke eller via messenger.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev nu
Tilmeld dig nu via messenger

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *